HELAL GIDA

Helal Gıda Nedir?

CEÜlkemizde Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından 2011 uygulanmaya başlayan Helal Gıda Sertifikası, gıda ürünlerinde İslami kriterler ve insani gerekler açısından denetim sağlayan bir standarttır. Özellikle nüfusu yoğun olarak Müslümanlardan oluşan Arap Yarımadası’nda helal gıda talebinin yaygınlaşmasıyla bu ülkelere ihracat yapacak şirketlerin Helal Gıda Belgesi’ne sahip olması şart koşulmaya başlamıştır. Ürünlere verilecek helal gıda sertifikasının standartları Dünya Helal Örgütü (World Halal Counsil) tarafından belirlenmektedir.
 
Türkiye’de TSE’nin uyguladığı helal ürün standardı, sadece helal gıdalar ile ilgili koşulları düzenlemektedir. Helal gıda belgelendirmesi yapılacak şirketlerin bütün üretim süreci, hammaddeden başlayarak üretime, paketleme ile depolama şartları da dahil olmak üzere, İslami ve insai değerler bakımından uygunluk denetimine tabi tutulmaktadır. Bütün bu süreçlerde gerekli koşullara aykırılık göstermeyen ve bununla birlikte temizlik, sağlık ve beslenme konularında da denetimleri yapılan ürünler, helal sertifikası almaya hak kazanır.
 
Helal Gıda Belgelendirme
Helal gıda belgesinin alınabilmesi için sadece helal belge şartlarının yerine getirilmesi yeterli değildir. Aynı zamanda iyi üretim uygulamaları, iyi hijyen ve HACCP (Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi) belgelerinin de alınması zorunlu hale getirilmiştir.
 
TSE, Helal sertifikası alan kuruluşları düzenli aralıklarla denetlemeye devam etmektedir. Bu nedenle sadece helal gıda belgesi alınması yeterli değildir. Şirketin üretim sürecinin bütün aşamalarında öz denetimini yapabilir hale gelmesi gerekmektedir. Yapılan denetimlerde üretim sürecinin herhangi bir aşamasında tespit edilen küçük bir uygunsuzlukta dahi TSE, helal belgesini iptal edebilir. Bu açıdan bakıldığında helal gıda yalnızca bir denetim değil,  aynı zamanda bir güvence mekanizmasıdır.
 
Neden Ofist Danışmanlık?
Ofist Danışmanlık, helal gıda konusunda uzmanlaşmış kadrosuyla, üretim sürecinizin bütün aşamalarında görev alan çalışanlarınızı eğitmektedir. Şirketinizin öz denetim kriterlerini geliştirerek, bütün sürecin helal gıda belgesi almaya uygun hale getirerek, işin devamlılığını sağlamaktadır. Yönetim danışmanlığı hizmeti ile, üretiminizin her aşamasında sorunlara hızla müdahale edebilmekte ve bu sayede doğabilecek büyük sorunların önüne geçebilmektedir.
 
Helal Gıda Belgesi’ne sahip olan firmalar, her yıl çeşitli ülkelerde düzenlenen Helal Gıda Fuarı’na katılmaktadır. Helal fuar sayesinde ihracat yapmak isteyen firmalar, kendilerine sürekli büyümekte olan bir pazarda yer bulmaktadırlar. Şu an 900 milyar dolarlık bir pazar olan helal gıdanın, bütün dünyada Müslüman halkın bilinçlendirilmesi ile 2 trilyon dolara çıkarılması hedeflenmektedir. Müslüman ülkelerde helal yiyecek bilincinin %10 civarında olduğunu düşünürsek bu hedef, ulaşılması zor bir hedef değildir. Bu büyük pazarda yer almak isteyen şirketlerin Helal ürün belgelerini alarak pazara erken giriş yapması büyük bir ticari fayda sağlayacaktır.